„Andrei MURARU este unul dintre oamenii pe care îi apreciez cel mai mult. Curajul, consecvenţa, cinstea, loialitatea au făcut din acest tânăr un luptător. El i-a adus în faţa justiţiei pe torţionarii comunişti, făcând astfel această ţară mai demnă şi mai europeană. Ştiu sigur că Iaşul va avea în Andrei un om de toată isprava la Bruxelles.”
Crin ANTONESCU
Preşedintele PNL
„Avem şansa să trimitem un ieşean 100% în Parlamentul European. Născut, crescut şi educat aici, Andrei MURARU este garanţia că proiectele Iaşului vor fi susţinute şi promovate cu profesionalism în capitala Europei. Prin încrederea acordată lui Andrei, dăm Iaşului şansa de a fi mai puternic şi mai respectat!
Cristian ADOMNIŢEI
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi
”Andrei Muraru este reprezentantul curajos și competent al unei generații care s-a desprins de comunism și care se simte profund europeană prin acțiuni, prin mentalitae și mai ales prin opțiuni. Așa cum Andrei a performat la conducerea unei importante instituții din România, sunt convins că va performa și în Parlamentul European. Dându-i șansa de a ne reprezenta la Bruxelles, alegeți implicit ca interesele voastre să fie ferm și avantajos susținute.”
Klaus Johannis, primar al Sibiului
Andrei Muraru știe că o Românie nouă nu poate fi clădită din prejudecăți vechi. Tânărul istoric (32 de ani) și-a luat un doctorat cu o temă pe care colegi ai săi cu mult mai multă experiență au ocolit-o cu o prudență “academică” – Procesele criminalilor din Transnistria.
Convins că integrarea României în Europa nu trebuie să rămână doar la nivel retoric, și-a luat un masterat în programul “Românii și Europa” al Universității „Al.I.Cuza” din Iași, a câștigat burse de studii ale unor instituții de notorietate (United States Holocaust Memorial Museum, Colegiu Noua Europă sau Universitatea Aristotel din Tesalonik) și a coordonat programe de cercetare ale Institutului Român de Istorie Recentă.
În perioada în care a fost Președinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), nu doar numele unor torționari au fost scoase la lumină – expuși au fost chiar și călăi care s-au bucurat de liniște și protecție aproape trei decenii.
Pe o scenă publică unde traseismul politic este un sport național și încremenirea în funcții este un soi de pensie viageră, a demisionat cu grație mărturisind că „Până la urmă este vorba de o funție și funcția este vremelnică.”
Astăzi, Andrei Muraru candidează, pe listele PNL pentru un loc în Parlamentul European. M-aș bucura să câștige încrederea cât mai multora, căci – și înăuntru și în afară – România are nevoie de voci proaspete.
Un pariu cu viitorul nu e lipsit de riscuri, dar riscul cel mai mare este să te temi de viitor, fiindcă te simți umilit de trecut și terorizat de prezent.
Dorin TUDORAN, scriitor, cunoscut disident și contestatar al regimului comunist
“L-am cunoscut pe Andrei Muraru în calitatea sa de președinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Am fost impresionat de sârguința și dedicația sa pentru promovarea activității institutului și mai ales a recuperării trecutului dureros al comunismului. Competența, consecvența și seriozitatea lui sunt atribuțiile atât de necesare politicii din ziua de azi.”
Dennis Deletant, profesor de studii românești la Georgetown University (Washington DC)
Inteligenţa, discernământul, responsabilitatea, loialitatea şi curajul sunt virtuţi politice pe care le asociez spontan prezenţei publice a lui Andrei Muraru. Personalitatea lui stă dovadă că a fi liberal astăzi în context românesc nu este o alegere de circumstanţă sau un calcul de carieră, ci o vocaţie, un angajament etic pentru întreaga viaţă. Misiunea lui Andrei Muraru este acum aceea de a depune mărturie în instanţele europene că geniul istoric al Partidului Naţional Liberal nu s-a epuizat: liberalismul românesc produce încă oameni de stat capabili, prin cuvântul şi fapta lor, să lase, oriunde trec, urme instituţionale profunde.
Prof.dr. Daniel Barbu, Universitatea din București
Domnul Andrei Muraru este un tânăr istoric deosebit de înzestrat și un organizator foarte calificat, așa cum a dovedit-o în întreaga lui activitate la Institutul de istorie recentă și apoi la IICCMER, atât în calitate de cercetător, cât și ca președinte executiv al acestei importante instituții. Specializat în istoria recentă și în studiul represiunii, dl. Muraru poate reprezenta în Parlamentul European o voce tânără și foarte credibilă, o sensibilitate aparte cu privire la apărarea drepturilor omului și vigilența unui specialist în istoria sec. XX, care recunoaște de timpuriu semnele unor eventuale derive nedemocratice, și care știe și ce să spună, și ce să facă pentru a le opri ascensiunea.
Prof.dr. Zoe Petre, Professor emeritus, Universitatea din București
Istoric cu o mare capacitate de analiză și de muncă, Andrei Muraru aparține unei generații care crede sincer că viitorul României este alături de EU și NATO. Apariția în istoriografia română dar și în spatiul public al unor intelectuali ca Andrei Muraru este garanția unei existențe în viitor a unei Romanii antitotalitare și democratice.
Radu Ioanid, istoric (Washington DC)
.
Într-o “țară condusă de securiști”, Andrei Muraru a avut curajul să înfrunte fățiș daimonii vinovăției noastre iresponsabile și să facă plângere penală torționarilor securiști, fiind primul șef al IICMER care reușește să înceapă reparația unei nedreptăți naționale și umane de care, cei dinainte, care “au condamnat comunismul”, s-au sinchisit mai puțin decât de decontarea simpozioanelor despre comuniști. Curajul este o calitate rar în politica și chiar și printre intelectualii care se bat mai degrabă pentru cariere și coterii și mai puțin pentru principii.
Liviu Mihaiu, jurnalist, director Radio Guerrilla
Îl cunosc pe Andrei Muraru de câţiva ani buni. Face parte dintr-o pleiadă de tineri intelectuali (mai toţi istorici, mai toţi educaţi la Iaşi) care au ştiut să se rupă cu sinceritate de tradiţia exculpatorie a trecutului recent şi, în acelaşi timp, să se dedice şi sarcinii de a demasca crimele mai recente ale regimului comunist. Bun organizator (aşa cum s-a dovedit cu prisosinţă în perioada în care a îndeplinit funcţia de preşedinte executiv al IICCMER), omul ce a ştiut să pună în practică ceea ce alţii se mulţumeau să “teoretizeze” (vezi lista celor 35 de foşti torţionari, unii dintre ei deja trimişi în judecată), Muraru s-a dovedit a fi un adevărat pioner al instituirii în România a unei “memorii consocionale” a tuturor celor afectaţi de trecuturile “negre” ale acestei ţări, în locul “martirologiei competitive” căreia îi suntem, vai, martori. De aceea am regretat când avatarurile politicii şi mai ales ale politicienilor l-au determinat să demisioneze din funcţia sa la IICCMER. Am fost şi rămân adeptul viziunii că intelectualul nu se poate implica personal în politică fără a renunţa la esenţa sa de critic neînregimentat. Aş dori foarte mult ca Andrei Muraru să-mi dovedească că există, totuşi, excepţii. De aceea, îi urez succes, respectându-i, deocamdată, alegerea.
Michael Shafir (Prof. Univ. Dr., Universitatea Babeş-Bolyai,Cluj-Napoca)