SUSŢIN:

Modernizarea Aeroportului Internaţional Iaşi

aeroportCel mai important proiect pentru Iaşi, aflat aproape de finalizare, va deschide definitiv Iaşul către Europa. Liberalii şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian ADOMNIŢEI, s-au luptat pentru ca această investiţie imensă să aducă Iaşului şi ieşenilor prosperitate, deschidere, locuri de muncă. Aproape 60 de milioane de euro, bani europeni, vor veni pentru Iaşi, special pentru această necesară și urgentă investiție. Cu un aeroport complet modernizat, capabil să proceseze până la două milioane de pasageri pe an, cu cea mai modernă pistă din România (de 2400 m), cu un nou terminal pentru pasageri, un parcaj nou pentru avioane, în noiembrie anul acesta, aeroportul Iași va fi cel mai mare din regiune. Susţin acest proiect istoric pentru Iaşi şi voi sprijini autorităţile locale în identificarea de noi rute şi parteneri comerciali!

Autostrada Moldova-Transilvania

Foto autostradaProiectul autostrăzii Iaşi-Tg. Mureş a fost iniţiat de liberali în anul 2004. Atât timp cât PNL a condus Ministerul Transporturilor, această autostradă a fost o prioritate pentru România. Nimeni nu trebuie să abandoneze acest proiect pentru că el este vital pentru dezvoltarea întregii regiuni, a Iaşului şi pentru a lega Republica Moldova de Europa. Voi sprijini acest demers pentru că această autostradă nu înseamnă doar o cale de comunicare rutieră rapidă cu Europa, ci înseamnă un motor pentru investiţii, pentru crearea de locuri de muncă şi pentru dezvoltarea armonioasă a comunelor, oraşelor şi municipiilor Moldovei!

Construcţia Spitalului Regional de Urgenţă

spital regionalIaşul este un centru medical naţional, recunoscut în întreaga ţară. De la enunţarea acestei iniţiative (2007), liberalii au fost şi în ultimii ani cei care au inclus pe lista Comisiei Europene respectiva propunere pentru a fi finanțată. Cu peste 20 de instituţii medicale (spitale, centre, institute etc.) de stat şi private, Iaşul are şansa de a transforma acest avantaj în unul economic, benefic pentru dezvoltarea oraşului şi a judeţului. Viitorul spital regional va deservi întreaga regiune şi va fi un element important pentru încurajarea natalităţii. Împreună cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, acest spital va încuraja optimizarea actului medical la standarde europene, cercetarea şi sănătatea întregii regiuni. Sprijin construcţia acestui spital şi, în calitate de membru al Parlamentului Eruopean, voi milita pentru finanţarea sa din fonduri publice, private şi europene!

Proiectul „Iaşi – Capitală Europeană a Culturii 2021”

iasi capitala culturalaIaşul, capitala istorică, culturală şi spirituală a României are şansa de a deveni o veritabilă capitală europeană a culturii. Oraşul Sibiu a primit acest titlu în 2007, iar astăzi urbea din Transilvania are un nivel de trai crescut, şomaj care tinde spre zero, zeci de investiţii private de amploare, iar numărul turiştilor este cel mai bun din România, între marile munciipii. Mă angajez să sprijin acest proiect prin susţinerea candidaturii la Bruxelles, prin iniţierea unor evenimente culturale la Iaşi, prin aducerea unor personalităţi europene şi internaţionale. Reuşita va însemna sute de milioane de euro pentru Iaşi şi ieşeni şi schimbarea în bine a vieţii Iaşului pentru totdeauna. Susţin acest proiect prin introducerea unor festivaluri de anvergura precum FILIT (realizat de Consiliul Judeţean Iaşi) şi prin sporirea finanţării pentru cultură de către autorităţile locale şi naţionale!

 

PROIECTELE MELE PENTRU IAŞI:

Înfiinţarea unei reprezentanţe a Iaşului la Bruxelles

reprezentata BruxellesCrearea unui asemenea organism ar fi un vehicul extraordinar pentru promovarea Iaşului şi a Moldovei în Europa. Regiunile şi oraşele europene care au avut astfel de iniţiative şi-au mărit considerabil investiţiile străine, numărul de turişti şi parteneriatele comerciale. Vreau să facem din această reprezentanţă cea mai activă voce a unui oraş românesc la Bruxelles, în capitala instituţională a Europei. Împreună cu mediul de afaceri local, cu reprezentanţi ai autorităţilor locale, cu cele cinci mari universităţi ale Iaşului, cu elitele noastre, cu societatea civilă vreau să transformăm viitoarea reprezentanţă într-o legătură indispensabilă a Iaşului cu Uniunea Europeană. Sunt convins că, împreună, vom aduce investiţii noi în oraş, vom crea târguri şi evenimente de promovare şi vom deschide definitiv, astfel, Iaşul spre lumea europeană!

Iaşi – oraş al memoriei europene

iasi oras al memoriei europeneVoi susţine în Parlamentul European introducerea unei asemenea titulaturi anuale, în cadrul unei competiţii la nivelul UE, pe formatul Capitalei Europene a Culturii. Astfel, în fiecare an, un număr de două oraşe din Uniunea Europeană vor fi desemnate „Oraşe ale Memoriei Europene”. Ele ar urma să găzduiască sute evenimente, întâlniri și proiecte pentru a aniversa, comemora sau celebra istoria Europei, cu toate momentele ei remarcabile. Vor fi preferate oraşele care, de-a lungul timpului, s-au aflat în multiple rânduri, în centrul progresului şi spiritului european sau al memoriei traumatice. Ca fostă capitală a Principatului Moldovei, a Unirii, ca centru al spiritualităţii ortodoxe, ca fostă capitală de război în vremea primei conflagrații mondiale, ca loc al confruntărilor extremelor politice interbelice, al Holocaustului şi al incursiunilor militare sovietice, ca centru universitar, Iașul trebuie să aibă șansa de a deschide această listă. Proiectul ar urma să aducă pentru oraş fonduri importante, un număr mare de turişti, revitalizarea întregii vieţi culturale şi crearea unor noi spaţii memoriale sau muzeale.

Cel mai mare festival de film istoric din Sud-Estul Europei

festival filmÎn absența unui festival internaţional de film care să deschidă Iaşul către lumea cinematografiei europene şi internaţionale, organizarea celui mai mare festival de film istoric din regiunea de Sud-Est a Europei ar aduce oraşului notorietate, turişti, resurse financiare şi ar dinamiza viaţa culturală. Mediul universitar, actorii culturali și presa locală ar fi astfel implicaţi într-un eveniment unic, dedicat filmelor istorice și documentare. Festivalul ar rivaliza cu celelalte competiții pentru cineaști ajunse deja foarte populare în ţară și ar genera totodată susținere și efervescență din partea elitelor locale. Cu un buget de câteva sute de mii de euro la început, festivalul ar putea ajunge în câţiva ani la o susținere financiară de câteva milioane de euro. Filmele promovate la Iaşi vor putea fi vizionate, comentate, discutate și jurizate de critici, actori, producători, regizori și de publicul larg în locuri comune pentru ieșeni, transformate pentru o săptămână în mari cinematografe ale Europei.